Spannende wandelvakanties op het Griekse eiland Kreta

8-daagse wandelreis op Kreta

Dag 1
Aankomst op de luchthaven van Heraklion en transfer naar een hotel in de omgeving van Heraklion. In de namiddag kennismaking met elkaar en de groepsleider. Tijdens een welkomstdrankje wordt het programma gepresenteerd. Diner en overnachting in het hotel in de omgeving van Heraklion.

Dag 2 - Scootopia
Sterke scoot-auto's voor een off-road avontuurlijke rit. Voel de sensatie van dit avontuur rijdend op een 4-wheel 340 cc scooter-auto. We rijden door de bergen en door de smalle dorpsstraatjes van schilderachtige Kretenzer dorpjes. (2 pers. per scooter-auto). Onderweg houden we een barbecue en in de namiddag keren we terug naar het hotel voor diner en overnachting.

Dag 3 - ontdekkingsreis in de natuur
Een rit door het ruige en onaangetaste binnenland van Kreta met 4 x 4 Suzuki jeeps. Veel van deze rit gaat over onverharde wegen. Vandaag ontdekt u het echte Kreta en de Kretenzers! In de late middag keren we terug naar het hotel. Diner en overnachting in de streek Heraklion.

Dag 4 - Patsos wandeling
De Amari vallei, rijk aan water, in het district Rethymnon, biedt ons de mogelijkheid een unieke wandeling door de Patsos rivier en kloof te maken. Een prachtig natuurgebied omsloten door een kloof met aan het eind de grot van Agios Antonios (Sint Antonis). Dit gebied staat onder bescherming van bosbeheer en het is een uitstekende bestemming voor een dagwandeling. Aan het eind hiervan genieten we van een lunch in de taverna in de schaduw van enorme walnoot bomen. In de namiddag rijden we naar Chania, de mooiste stad van Kreta. We wandelen door de smalle straatjes van de oude Venetiaanse stad en dineren in een van de vele taverna's. Overnachting in een hotel in de buurt van de stad.
Wandelafstand: ca. 4,5 km, duur: ca. 3 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld, tot juni moet men door water lopen.

Dag 5 - Gramvousa express
Bij het meest westelijke schiereiland van Kreta, Gramvoussa, vind u een maagdelijke schoonheid. Per boot vertrekken we van de haven van Kissamos en stoppen eerst bij het Venetiaanse fort op het eiland Gramvoussa. Lunch aan boord en hierna gaan we door naar de lagune van Balos. Het is een prachtige trip en een heerlijke, relaxte dag. Terug in Chania zullen we vroeg dineren want morgen wacht ons een vermoeiende dag!

Dag 6 - De grote tocht
Vandaag wandelen we ca 16 km door de langste kloof van Europa. Deze ligt in de Witte Bergen met prachtige bossen en imposante kliffen. Van Xyloskalo gaan we dalen tot aan Agia Roumeli, aan de kust bij de Libische Zee. Neem de tijd om te genieten van deze prachtige natuur, de rust en het imponerende landschap. Lunch/diner en overnachting in het rustige dorp aan het strand Agia Roumeli, aan het eind van de kloof.
Wandelafstand: ca. 16 km, duur: ca. 4 uur, moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Dag 7 - Zoet water strand
Na ontbijt in Agia Roumeli vertrekken we per boot naar het mooie dorp Loutro. Van hier wandelen we over een kustpad zo'n 1,5 uur naar het prachtige en rustige zoetwater strand. Geniet van en zwem tussen de kleine zoetwaterbronnen die in zee omhoog borrelen aan de rand van het strand. Hierna is er een eenvoudige lunch bij een kleine hut. Dan vervolgen we onze wandeling nog zo'n 45 minuten tot aan Chora Sfakion. Hiervandaan rijden we naar Frangokastello en via de vlakte van Messara terug naar Heraklion voor diner en overnachting. Wandelafstand: ca. 6 km, duur: ca. 2,5 uur, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk.

Indien het te warm is, wordt het programma aangepast en wandelt men door de Imbros kloof:

Na ontbijt vertrekken we per boot naar Chora Sfakion vanwaar de bus ons naar de ingang van de Imbros kloof brengt. Deze kloof loopt parallel aan de Samaria kloof. Hoewel niet zo bekend als de Samaria, is deze 7 km lange kloof van een ongekende schoonheid en u heeft ongeveer 3 uur nodig om deze door te wandelen. Aan het eind van de kloof bereiken we het dorp Komitades voor de lunch. Van hier rijden we via Frangokastello en Messara terug naar Heraklion voor diner en overnachting.

Dag 8
Transfer naar de luchthaven en vertrek van Heraklion Airport.

Inbegrepen
7 overnachtingen onderweg op basis van 2 personen in een tweepersoonskamer of studio.

Prijzen op aanvraag.

4-daagse bijzondere vakantie in Agia Roumeli, "Samaria anders"

"Samaria anders" is een programma van activiteiten, georganiseerd door een gastvrije familie uit de dorpen Samaria en Agia Roumeli. Het biedt u een kijkje in het leven van de bewoners van deze streek, in hun geschiedenis en tradities en het geeft u de gelegenheid om dit prachtige en unieke gebied te zien op een manier die u nooit zult vergeten. Als u graag fotografeert, zult u hier uw hart kunnen ophalen!

Al jaren droomde Roussos Viglis ervan om zijn enorme schat aan kennis en zijn diepgewortelde liefde voor één van de meest afgelegen en wildste plekken van Europa te delen met geïnteresseerden. In 2014 was het zover en ging "Samaria anders" van start.
Tijdens een 4-daags programma rond het dorp Agia Roumeli en de Samaria kloof leert u hoe de mensen hier ooit in bijna complete isolatie leefden en hoe zij hun maaltijden bereidden. U zult tevens de Samaria kloof zien zoals maar weinigen deze zien: ver weg van de massa en door de ogen van mensen die hier geboren en getogen zijn. "Samaria anders" is een persoonlijk initiatief van de familie Viglis om u het leven en de natuur van deze afgelegen en traditionele streek van Kreta te laten zien. Een dagexcursie naar de Samaria kloof mag spectaculair lijken, maar als u met zoveel toeristen door de kloof wandelt, heeft u niet de gelegenheid om te ervaren hoe het geweest moet zijn om hier te (over)leven, en hoe het is om ook vandaag de dag hier te leven!

Dag 1
Ochtend: Kennismaking met het dorp Agia Roumeli. Hierna lopen we naar het Turkse fort dat boven het dorp Agia Roumeli uittorent. Hier heeft u een prachtig uitzicht over het dorp en begrijpt u waarom mensen zich hier hebben gevestigd. Het geeft u de gelegenheid om wat meer te leren over de geschiedenis van de streek en misschien kunnen we wat kruiden verzamelen. Middag: Het traditioneel bakken van brood en paximadi in onze houtoven. We doen dit niet te laat, zodat we het bij ons diner kunnen serveren.

Dag 2
Gehele dag: Het hoogtepunt van uw verblijf is waarschijnlijk een privébezoek aan de kloof van Samaria. We vertrekken vroeg in de ochtend en wandelen rustig door het smalle gedeelte van de kloof naar het dorp Samaria. Het is onwaarschijnlijk dat we onderweg iemand zullen tegenkomen, want de dagwandelaars komen van de andere kant (van de top) en zelfs de snelsten onder hen zullen hier nog niet aangekomen zijn. Onderweg kunnen wij u bekend maken met de lokale flora: bloemen en kruiden die in de kloof groeien. Aangekomen in het dorp zullen we u de nu verlaten gebouwen tonen, één daarvan ooit het ouderlijk huis van de Viglis familie, een ander de olijfolie fabriek. Tevens zult u vele verhalen horen over de tijd dat dit dorp - één van de meest geïsoleerde plekken in Europa - nog bewoond was (tot zo'n 50 jaar geleden). Snel zal het dan wat drukker worden in het dorp, omdat het een rustpunt is voor de eerste wandelaars die in de kloof afdalen. Wij zoeken dan ook een mooi, rustig plekje wat verder weg van het dorp om te lunchen, wat te relaxen en misschien zien we de wilde Kretenzer berggeit of de roofvogels die in de kloof huizen. Rond een uur of 15.00 zijn de meeste wandelaars gepasseerd en kunnen we rustig in de schaduw (de zon zal inmiddels achter de rotsen zijn gedaald) terugwandelen naar Agia Roumeli. In de namiddag zijn we weer in Agia Roumeli, op tijd voor een duik in zee voordat we gaat eten.

Dag 3
Ochtend: Lokale gerechten. U wordt wegwijs gemaakt in de traditionele keuken en leert over de lokale ingrediënten die we hier gebruiken. Middag: Roussos Viglis is tevens imker. Iets wat hij van zijn vader en grootvader heeft geleerd. Het is een van zijn passies en zijn bijen, "zijn meisjes" zoals hij ze noemt, maken deel uit van zijn familie. We zullen zijn bijenkasten bezoeken en hij zal u de beginselen van Kretenzer imkerij bijbrengen. Een activiteit die al zo'n 4000 jaar oud is op dit eiland. Hoe meer u Roussos vraagt over zijn bijen, hoe gelukkiger u hem maakt! Probeert u vooral de honing, de beste die u ooit zult proeven!

Dag 4
Ochtend: We maken een wandeling in oostelijke richting naar de onbekende Elygias kloof die parallel aan de Samaria kloof loopt. Hier ziet u weer prachtige, ongerepte natuur. Afhankelijk van onze groep kan dit een korte (paar uur) of langere wandeling zijn. Namiddag: 's Middags heeft u vrije tijd en in de avond zullen we verzamelen op het strand van het dorp voor een barbecue. We zullen plek zoeken die ver van de dorpslichten is, zodat we ons kunnen vergapen aan de prachtige sterrenhemel die meestal te zien is in Agia Roumeli.

Let op: Soms moeten we door weers- of andere onvoorziene omstandigheden het programma aanpassen. Tevens is het mogelijk om de wandeltochten aan te passen (hogere moeilijkheidsgraad) aan de wensen van een bepaalde groep. Het maximale aantal deelnemers per groep is 15.

Accommodatie
U verblijft in de ruime Artemis Studios, gelegen in Agia Roumeli op minder dan 100 meter van het lange strand. Het strand is een mix van grof zand en kiezels. De zee wordt snel diep, maar is veilig daar er geen gevaarlijke stromingen zijn. De Libische Zee is kristalhelder en zeer geschikt voor snorkelen.

Goed om te weten

Eigen vervoer
Er zijn geen wegen naar het dorp Agia Roumeli dus u kunt er alleen te voet of per boot komen.

Te voet
U kunt door de Samaria kloof lopen (4-5 uur wandeltijd) of u kunt via de zuidkust van Kreta wandelen (5 uur van Loutro, 7 uur van Chora Sfakion).

Ferryboot
Een wat gebruikelijkere manier is de boot (zeker als u bagage heeft!) Er zijn ferries van Sougia en van Chora Sfakion. Voor prijzen en dienstregeling kijkt u op onze ferrylink.

Taxiboot
Wij kunnen ook een prive taxi boot van/naar Chora Sfakion voor u regelen: € 70,- per rit.

Openbaar vervoer
Kreta heeft prima openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde plaatsen om naar Agia Roumeli te komen zijn Sougia en Chora Sfakion. Beide hebben een busverbinding met Chania. Voor dienstregeling en prijzen zie onze buslink.

Taxi
Het is vrij gemakkelijk om een taxi vanaf Heraklion of Chania luchthaven te vinden, maar als u een taxi wilt reserveren, kunnen wij dit voor u regelen. We garanderen dan vriendelijke, goede chauffeurs met een doorgaans iets goedkoper tarief dan de luchthaven taxi's.

Autohuur
Natuurlijk kunnen wij eenvoudig en tegen een goede prijs een huurauto voor u regelen. Weet echter dat er geen wegen naar Agia Roumeli zijn en u uw auto in het dorp zelf niet nodig zult hebben.

Handig in uw bagage
Wandelschoenen (of sportschoenen als u hier goed op kunt wandelen)
Sandalen
Sokken
Wandelpantalon
Shorts
Badhanddoek
Zwemkleding
Lichte regenkleding (in april, begin mei en oktober kan het soms regenen)
Fleece trui (voor koele avonden in lente of herfst)
Hoed of pet
Zonnebril
Kleine rugzak 25 tot 30 kg
Zonnebrand (ook voor lippen)
Bidon of hervulbare waterfles
Zaklamp (handig bij stroomuitval)
Basis eerste hulp spullen: ontsmettende crème, paracetamol, pleisters, blarenpleisters, Autan
Uw persoonlijke medicijnen. Er is geen apotheek in Agia Roumeli!
Fototoestel en batterijen

Informatie en prijzen op aanvraag.

Wandelvakantie op Andros
Stadswandelingen in Athene